Новата 2023 година тръгна в Пловдив със силно замърсен въздух. Станциите,

...
Новата 2023 година тръгна в Пловдив със силно замърсен въздух. Станциите,
Коментари Харесай

Пулмологът д-р Александър Симидчиев: Всеки микрограм замърся...

Новата 2023 година потегли в Пловдив със мощно нечист въздух. Станциите, които наблюдават качеството на атмосферния въздух, демонстрираха рисково превишени правила на фините прахови частици от вида ФПЧ10. Нивата в първите дни на януари надхвърлиха 7,3 пъти нормата. Какъв риск за здравето е градският смог, разяснява известният пулмолог д-р Александър Симидчиев, който сега е и народен представител. По думите му, 1/4 от хроничните болести се дължат точно на мръсния въздух, а всеки микрограм замърсяване нагоре усилва смъртността с 1%. 

" Вирусите и бактериите полепват по повърхността на фините прахови частици и се транспортират във въздуха. Когато тези замърсители попаднат в дихателната ни система, потискат локалния имунитет и защитните ни сили понижават, вследствие на което попадналите в дихателната система бактерии се развиват по-добре и по-бързо. Имаме както по-добро разпространяване вследствие на замърсяването, по този начин и по-лесно заразяване и по-тежко боледуване, когато въздухът е замърсен ", изясни механизмите на нездравословното деяние на праховите частици върху индивида доктор Симидчиев.

Той добави, че в столицата единствено една станция мери фините прахови частици, които влизат по-дълбоко в дихателната система, а останалите станции мерят по-едрите частици, които също могат релативно добре да покажат, че има замърсяване.

Пулмологът изрази мнение, че всеки един от нас, жителите, както и всички като общественост можем да създадем дребни стъпки за възстановяване на обстановката. Той се спря на съответна стъпка като обособяването на бус ленти.

По думите му, те са съдействали за по-бързото придвижване на градския превоз в ср​авнение с леките коли и този факт се е оказал причина повече хора да предпочетат градския превоз. 

„ Това е методът за възстановяване на общото ни съществуване “, заключи лекарят.

Според него подобаваща мярка е и основаването на велоалеи. Д-р Александър Симидчиев бе безапелационен, че има резултат от подхванатите ограничения в последните 10-15 години.

" Вървим леко надолу по скалата на замърсяването ", сподели той, само че напомни, че тъкмо сме достигнали до равнищата, препоръчвани от СЗО като възможни и те са били свалени надолу, в още по-ниски граници.

Специалистът предложи още в затворени пространства хората да употребяват пречистватели за въздух и да излизат по-малко на открито, когато има смог.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР